Milleks pastöriseerida?

Võrreldes töötlemata praakpiima söötmisega on pastöriseeritud praakpiima söötmisel vasikatele täheldatud viimaste tervise paranemist. Praakpiim pastöriseeritakse, et hävitada patogeenid ning vähendada haiguste leviku ohtu vasikatele.

 Uurimistööde katsed on näidanud, et pastöriseeritud piima söötmine vasikatele vähendab vasikate kõhulahtisuse ja kopsupõletiku raskusastet ning kestust võrreldes vasikatega, kes tarbivad töötlemata piima. Võrreldes toorpiimaga on pastöriseeritud piimaga söötmisel keskmine juurdekasv päevas samuti oluliselt suurem.

Muudeks eelisteks on ka vähem haiguspäevi, väiksem suremus, väiksemad kulutused tervisele ning suurem kaal piimast võõrutamisel.

 Pastöriseeritud piimaga toitmisel püsib vasikate toitumine suhteliselt muutumatuna.

Kuivaine põhjal arvutatuna sisaldab pastöriseeritud praakpiim rohkem valke (25-30%) ja rasva (25-30%), kui tavaline 20% valgu- ja 20% rasvasisaldusega piimaasendaja, seetõttu on kuivaine põhjal arvutatuna pastöriseeritud praakpiim rohkem energiat sisaldav, kui tavalised piimaasendajad.

Inglise keeles: New research by Professional Services Veterinarian Brent Cousin, Boehringer Ingelheim Vetmedica, Inc: http://www.progressivedairy.com/index.php?option=com_content&view=article&id=12574:feeding-pasteurized-waste-milk-is-nutritious-and-economical&catid=50:calf-and-heifer-raising&Itemid=76  

Colostrum is good, but let’s make it great